Goedenacht, van harte welkom
portal | home (covid-19 dagboek)

Covid-19 dagboek
Introductie
Welkom. Op dit gedeelte van mijn site houd ik een dagboek bij over mijn besmetting met het Covid-19 virus. Dit heeft zeer zware gevolgen voor mij. Wat die gevolgen allemaal zijn, en wat eraan gedaan wordt, vind je allemaal op deze site. Ik schrijf dit, omdat ik last heb van een van de meest onbegrepen consequenties: chronische vermoeidheid. Ik stel het op prijs als je zoveel mogelijk bekendheid aan deze pagina geeft. O ja: het nieuwste bericht staat bovenaan, dus onderaan met de de blokjes beginnen te lezen voor het hele verhaal.

Met vriendelijke groet,
Hilbert van Dijk
Hilbert van Dijk
05-01-2024 - 100%
Het bericht is binnen, ik ben officieel voor 100% arbeidsongeschikt verklaard.

Ik zou er niet blij mee moeten zijn volgens velen. Ik ben er echter wel blij mee. Ten eerste omdat het een erkenning is van mijn klachten, ten tweede omdat ik nu rust in mijn kop kan krijgen. En ja, als ik wil en als ik kan, mag ik ook werken. Met behoud van mijn uitkering, zodat ik geen inkomsten kwijt raak, mocht het onverhoopt niet lukken.

Ik ben blij!
04-01-2024 - Eindelijk landelijke erkenning en nieuws over keuring
Eerst over de keuring, die heb ik voorlopig gehad. Inmiddels ook een rapportje erover ontvangen, waaruit blijkt dat de verzekeringsgeneeskundige van het UWV dus niet heeft begrepen wat ik heb. Ik schijn belastbaar te zijn voor 20 uren per week, 4 uren per dag. Ik weet (helaas) beter.
Een paar dagen geleden ben ik gebeld door de arbeidsdeskundige van het UWV, die van mening is dat er geen geschikt werk voor mij is te vinden, waardoor hij tot de conclusie komt dat ik volledig arbeidsongeschikt ben. Het definitieve oordeel van het UWV moet nog komen. Ik ben benieuwd. C-Support geeft aan dat het oordeel van de arbeidsdeskundige zeer waarschijnlijk (om niet te zeggen: altijd) zal worden overgenomen. Ik wacht het maar af.

Vandaag volgde dan eindelijk de erkenning dat Post-Covid slachtoffers niet gek zijn, maar wel degelijk een serieus probleem met hun gezondheid hebben. Het NOS Journaal opende de hele dag met dit item. Zeer belangrijk voor iedereen met Post-Covid. Maar ook: nu bekend is wat er aan de hand is, kan er ook beter gezocht worden naar een oplossing naar herstel. Ook dat zullen we verder moeten afwachten en het zal waarschijnlijk ook nog wel een aantal jaren duren voor iedereen kan worden geholpen. Geduld is een schone zaak zullen we maar zeggen.

Bijlagen:
Long-Covid is lichamelijk en zit niet tussen de oren Bron: nos.nl 04-01-2024
Artikel in Nature Communications over de resultaten van onderzoek Bron: via bovenstaand artikel.
15-12-2023 - Nog een kleine update
Het is al lang geleden toen ik hier voor het laatst een update neer heb gezet. Gisteren van de Lidl een nieuwe staande lamp ontvangen. Die moest alleen nog wel even in elkaar worden gezet. Omdat ik er gisteren de energie niet meer voor had, vandaag maar aan begonnen. En dat viel flink tegen. Eerst moest de lamp uit de verpakking worden gehaald. Nou kan je van de Lidl zeggen wat je wilt, maar niet dat ze de boel niet op een degelijke manier verzenden (de lamp was uitsluitend online te bestellen).
Ruim een kwartier werk gehad om het karton te verwijderen, maar daar waren dan eindelijk de onderdelen zichtbaar en van het beschermende plastic ontdaan. Nu eerst uitrusten, want man, wat kost dat enorm veel energie. Geen idee of ik de lamp vandaag nog in elkaar kan zetten, anders moet ie maar wat geduld hebben. Voor de kerstdagen zal het vast nog wel lukken.

Dan nog wat groter nieuws: na de kerstdagen gaat het UWV mij bellen voor de WIA keuring (ja, dat gebeurt telefonisch). Ik ben benieuwd of ik word afgekeurd of niet. Aangezien ik met dat werk van het uitpakken van de lamp al compleet uitgeput ben, zou ik denken dat ik volledig word afgekeurd. Werken kan ik (naar mijn eigen mening) in het geheel niet namelijk.
20-09-2023 - Kleine update
Ik heb al een hele tijd hier niets meer geschreven. Het is ook niet nodig, aangezien mijn situatie momenteel helaas nog steeds onveranderd is. Herstel treedt al heel lang niet meer op, ik kamp nog steeds met ernstige vermoeidheid, concentratie- en geheugenproblemen. Verder slaap ik voor geen meter en ook heb ik regelmatig hoofdpijn en andere klachten.

Ik zit ook nog altijd te wachten op een keuring door het UWV. Zal mij benieuwen hoe lang het nog zal duren, volgens lotgenoten kan het wel meer dan een jaar duren.

Tot zover even deze kleine update. Wordt vervolgd.
27-04-2023 - Weer een klap gekregen :(
Gisteren van Hans de opmerking gekregen dat als ik zo weinig sliep, ik niet de hele nacht achter de computer moest zitten. Hij weet van mijn Post-Covid. Het heeft me opnieuw een klap gegeven. Gevolg, weer meer vermoeid, amper 2 uren geslapen en weer heel veel frustratie rijker. Het stopt maar niet met misselijke opmerkingen.

Een tijd geleden ook van Jeep al van die hatelijke opmerkingen gehad. Onder andere toen ik uit de lift stapte: "Zit je nou de hele dag in de lift op en neer te wippen?".

Soms heb ik de neiging zulke figuren een van mijn werkschoenen een klokkenspel aan gort te laten schoppen. Ik weet me nog te beheersen... Ondertussen ben ik dus opnieuw de pineut. En dat zijn dan mede flatbewoners die beter zouden moeten weten. Ze weten in ieder geval dat ik Post-Covid (voorheen Long-Covid genoemd) heb.

Het helpt ook absoluut niet dat minister Kuipers geen geld over heeft voor onderzoek naar Post-Covid. En dat terwijl een flink aantal patiënten (niemand weet precies hoeveel, omdat diezelfde minister het niet interessant vindt om bij te houden) de gemeenschap elk jaar opnieuw zo'n 8 miljard euro per jaar kosten...

Nog een teleurstelling: na bijna 2,5 jaar ziek te zijn, is er van de bewonersvereniging nog nooit iemand bij mij geweest. Wel naar alle andere zieken in de flat. Lijkt sterk op discriminatie. Ik zeg zeer binnenkort mijn lidmaatschap dan ook op. Als zij zich niet voor mij interesseren, ga ik er ook niet voor betalen. Bijeenkomsten kan ik toch niet naar toe, aangezien dat veel te druk voor mij is.
17-03-2023 - Kleine update
Eigenlijk is er niet zo heel veel te melden. Ik heb rust, dat is het meest belangrijk voor het herstel. Er komen inmiddels wat verhalen voorbij van mensen die na ruim 3 jaar merken dat rust echt werkt. Ze beginnen te herstellen. Sommigen zelfs al volledig. Dat wil ik ook!

Inmiddels heb ik al wat ritjes op de scooter kunnen maken. Ook dat geeft me rust. De afgelopen tijd was het te koud om te rijden, maar het weer begint wat beter te worden. Echt koud is het nu niet meer.

Ik zit nog wel steeds te wachten op de keuring door het UWV. Ik heb begrepen dat het wel een jaar kan duren. Nou ja. Soms is het niet anders. Al zou ik wel graag willen weten waar ik aan toe ben. Maar ik schijn niet de enige te zijn met Post Covid. Er schijnen vele tienduizenden slachtoffers te zijn, mogelijk zelfs honderdduizenden... Zou dat de grote oorzaak zijn van de personeelstekorten in Nederland? Ik vermoed zelf van wel.
07-01-2023 - Rust...
Inmiddels ben ik ontslagen, omdat ik al meer dan 2 jaar thuis zit. Ik heb een mooie transitievergoeding gekregen, en omdat ik graag een wat verder wil gaan, dan ik lopend kan doen, en ook niet altijd de auto wil pakken (vanwege de kosten), heb ik een elektrische scooter aangeschaft. Beetje meer in de buitenlucht dan nu mogelijk is. De hele dag binnen zitten word je tenslotte ook niet altijd beter van.

Dan nog even een interessant artikel dat ik vandaag tegen kwam en mij steunt in de stelling dat ik meer rust nodig heb.
DTV Nieuws: Nieuwe inzichten leiden tot andere aanpak long covid: meer rust en expertisecentrum
08-12-2022 - Informeel ontslagen
Inmiddels zit ik ruim 2 jaar thuis en ben ik informeel ontslagen. Ik heb dan ook een contract gekregen ter ontbinding van het dienstverband. Ik ben het nog niet eens met een van de voorwaarden en teken het dus ook nog niet. Dat heb ik enkele weken geleden al laten weten (na beoordeling door de vakbond) en tot op heden heb ik er nog niet weer over gehoord. Benieuwd hoe lang het nog gaat duren. Voordeel voor mij: zo lang het contract niet door beide zijden is getekend, blijf ik gewoon loon ontvangen (ik ben immers nog niet ontslagen). Afwachten maar weer.
28-10-2022 - Onbegrijpelijk
Afgelopen woensdag kreeg ik van een van onze flatbewoners de vraag of ik vakantie had...

Het kwam als een mokerslag binnen, vooral ook omdat ik precies die bewoner al eerder had verteld dat ik niet kan werken als gevolg van Long-Covid. Ik zit inmiddels al bijna 2 jaar thuis (nog een paar dagen) en het dan nog niet door hebben dat het geen vakantie is. En als we elkaar nooit zouden zien... Maar dat is ook niet het geval. Na afloop van het gesprek, waarin ik voor de zoveelste keer uitlegde wat ik heb, zei ze: geniet ervan! Dus nog een trap na ook. Ik werd er heel erg verdrietig van. Een volgende keer negeer ik haar maar.
16-10-2022 - Nieuwe vaccinatieronde
Jawel, daar was ie dan eindelijk. Vaccinatie nummer 4 inmiddels. Op 3 oktober was ik aan de beurt. Alhoewel... Door een fout in het systeem kon ik een afspraak maken en daadwerkelijk gevaccineerd worden, terwijl ik nog niet aan de beurt zou zijn geweest. Voordringen dus, al was het in mijn geval beslist niet bewust. Ik zat gewoon elke dag te kijken op de site van de Rijksoverheid en het lukte om een afspraak te maken.

Anyway: ik heb mijn vaccinatie weer gehad en hoop voorlopig weer tegen een besmetting beschermd te zijn. Laten we hopen dat de besmetting van 4 november 2020 de enige zal blijven. Ik heb er last genoeg van, aangezien ik dus nog steeds niet weer kan werken.
15-09-2022 - UWV arbeidsdeskundige
Vandaag heb ik telefonisch contact gehad met een arbeidsdeskundige van het UWV. Hij heeft me de gang van zaken uitgelegd. Aan de hand van de door hem ontvangen documenten die ik allemaal had opgestuurd, kwam hij tot de conclusie dat ik 100% arbeidsongeschikt zal worden verklaard (nog niet 100% zeker overigens) en ik dus aanspraak kan maken op een WIA-uitkering. Momenteel allemaal nog wat summier, maar er komt een vervolg. Ik krijg er wat meer vertrouwen in, al duurt het (door personeelstekorten) allemaal wel iets langer dan was gepland.
26-08-2022 - WIA-aanvraag deel 2
Inmiddels heb ik dan (na tussenkomst kantoor) eindelijk mijn medisch dossier van de bedrijfsarts ontvangen en gelijk opgestuurd naar het UWV. Nu maar afwachten op een reactie van het UWV.
24-08-2022 - WIA-aanvraag
Vorige week heb ik de WIA-aanvraag de deur uit gedaan. Het was een heel werk, gezien mijn concentratie- en geheugenproblemen, maar het is gelukt. Gelijk daarna een en al documenten op de bus gedaan, dat hoort er ook bij.
Helaas gaat het bij de bedrijfsartsen weer eens fout. Mijn medisch dossier had mij tijdig toegezonden moeten worden, maar tot op heden (ruim een week na de aanvraag) heb ik dit nog steeds niet ontvangen. Ik heb dit ook bij het UWV aangegeven. Wat ik niet heb kan ik niet sturen. Maar het is dus de zoveelste domper waar ik mee te maken krijg. Hopelijk komt het allemaal toch goed.
17-07-2022 - Wat verwacht je van mij?
Dat was de vraag van de bedrijfsarts, waar ik afgelopen woensdag voor de tweede maal naar toe ben geweest. Slechts 10 minuten. Het heeft impact gehad. Lichte terugval gehad. Eigenlijk het enige wat werd gevraagd was wat ik van de bedrijfsarts verwacht. Alsof dat nog niet duidelijk was... Niks! Ik heb rust nodig, maar dat schijnt maar niet door te dringen. Bij het eerste gesprek wou hij een neuro-psychologisch onderzoek doen. Nee, hij weet duidelijk NIET wat long-covid betekent. Maar hij weet er volgens zichzelf echt ALLES van. Ik geloof het niet. En nee, het vertrouwen wordt er nog steeds niet echt beter op. We ploeteren voort.
28-06-2022 - Erkenning!
Eindelijk erkenning van Long-Covid! Het UWV komt na keuring van slachtoffers tot de conclusie dat 2/3 van hen 100% arbeidsongeschikt zijn. NOS en RTL meldden dit vandaag. Meer informatie in hun artikelen.

NOS: Bijna twee derde werknemers met long covid volledig afgekeurd
RTL: Grootste deel patiënten met long covid volledig arbeidsongeschikt
09-06-2022 - Weer een andere bedrijfsarts
Het contact met C-Support heeft geholpen. Ik heb een andere bedrijfsarts toegewezen gekregen. Aanstaande woensdag moet ik erheen (in Heerenveen). Ben benieuwd.

Mijn vertrouwen in bedrijfsartsen zit op een absoluut dieptepunt, ik heb in het geheel geen vertrouwen meer in hen. En als dan ook nog blijkt dat deze ook nog niet in het BIG-register staat, wordt het vertrouwen er ook bepaald niet beter op. We moeten het maar afwachten, maar ik heb inmiddels wel weer volop last van slapeloze nachten.
11-05-2022 - Daar gaan we weer...
Gekmakend is dit. Heb je eindelijk een bedrijfsarts die verstand van zaken lijkt te hebben (ik was blij met haar), gaat ze met pensioen. Nu krijg ik opnieuw een bedrijfsarts waar ik eerder contact mee heb gehad (en slechte ervaringen). Bovendien gaat ie in de ochtend bellen, terwijl ik heb aangegeven graag contact in de middag te willen hebben, vanwege de rust die ik keihard nodig heb.

Het gevolg? Ondanks het innemen van een slaappil een compleet slapeloze nacht gehad. Werkelijk geen seconde geslapen. Het lijkt wel of ze niet willen dat ik herstel. En dan te bedenken dat ik echt aan het herstellen was.

C-Support maar weer inschakelen. Die weten tenminste wel wat ze doen, in tegenstelling tot de bedrijfsartsen.

Zucht...
27-04-2022 - Koningsdag
Elk jaar verheug ik me weer op Koningsdag. Hopen dat ik die dag vrij ben om over de vrijmarkt te kunnen lopen. Die gelegenheid had ik nu. Het is een bijzonder zware domper geworden. Ik werd knettergek van de drukte en ben met zware hoofdpijn thuis gekomen. In totaal heb ik hooguit 200 meter over de markt gelopen. Nee, ik ben voorlopig echt nog niet hersteld. Jammer! Ik wil zo graag weer aan het werk, maar het moet wel kunnen.
06-04-2022 - Weer eens een artikel
In de Leeuwarder Courant van 01-04-2022 verscheen een artikel over Long-Covid. Het is wel een premium-artikel, wat betekent dat je het alleen kunt lezen als je een abonnement hebt. Wat onder andere in het artikel heel duidelijk wordt, is dat rust heel erg belangrijk is, en dat je vooral goed naar je lichaam moet luisteren. Overbelasting is een bijzonder groot risico. Het leidt vaak tot terugvallen.
Acceptatie cruciaal voor herstellen van long-covid
25-03-2022 - Hooikoorts
En dan ben je druk aan het werken om te herstellen van Long-Covid, krijg je last van hooikoorts. En dat heeft beslist geen gunstige invloed op het herstel. Weer meer vermoeid, maar ook vele slapeloze nachten, doordat ik maar niet de rust krijg die ik moet hebben. Deze week kreeg ik het ene na het andere bericht vanuit mijn werkgever. Dat helpt me beslist niet, integendeel zelfs.
Dolgraag wil ik weer aan het werk, liever vandaag dan morgen. Maar het moet wel kunnen. En druk helpt daar absoluut niet bij. Het zal ongetwijfeld met de beste bedoelingen zijn, maar het helpt me juist niet. Ik werd ook nog uitgenodigd voor een personeelsfeest. Heel erg leuk, maar dat is veel te druk voor mij. Ik heb al moeite een gesprek te houden met 4 personen. Ik kan mijn hoofd er een klein half uurtje bij houden. Maar het schijnt maar niet door te dringen...
Een positief puntje dan: ik kan aanstaande dinsdag mijn tweede booster krijgen. De vorige drie vaccinaties hebben mij goed geholpen in mijn herstel, hopelijk lukt dat met deze tweede booster ook. Dan ben ik heel erg blij. Er werd nog even moeilijk gedaan, omdat ik niet in de juiste leeftijdsgroep zit, maar toen ik voor de tweede keer belde, lukte het me de medewerker te overtuigen dat het voor mij toch echt enorm belangrijk was. Zoals gezegd: hopelijk heeft dit een positieve invloed op mijn herstel.
05-02-2022 - Weer een gesprek met bedrijfsarts
Inmiddels heb ik weer een gesprek gehad met de bedrijfsarts. Ditmaal via videoverbinding, zodat ook adviseur C-Support erbij aanwezig kon zijn. Het gesprek is (gelukkig) goed verlopen. Vertrouwen is een heel klein beetje gestegen, maar wantrouwen overheerst nog steeds. Ook met C-Support zal ik nog contacten onderhouden. Benieuwd wat het allemaal gaat opleveren. Ik ging al weer een stukje de goede kant uit, hopelijk gaat zich dat doorzetten. De rust doet me in ieder geval heel veel goed. Volgens mijn huisarts en GGD het belangrijkste om te herstellen.
20-01-2022 - Voor(ui)tgang
Drie weken na het krijgen van de booster merk ik dat er (wederom na vaccinatie) vooruitgang zit in mijn herstel. Ik begin merkbaar sneller te lopen. Ik ben ervan overtuigd dat de vaccinaties mij helpen in mijn herstel. Ook de broodnodige rust doet mij enorm goed. Ik ben alleen bang dat het van korte duur zal zijn, gezien het feit dat ik weer post ontvang van de firma K. Wakzalver. Ben benieuwd wat er in zal staan, ik weet dat het er aan komt, maar is nog niet binnen.
27-12-2021 - Booster
Op 23 december kon ik eindelijk een afspraak maken voor de booster vaccinatie. Eerder een afspraak inplannen was niet mogelijk, ik moest wachten tot mijn geboortejaar werd vrijgegeven. Gelukkig kon ik vandaag al terecht voor de vaccinatie en inmiddels zit de booster in mijn arm.

Beter beschermd tegen Covid-19, maar vooral ook een mogelijkheid om mijn herstel te bespoedigen. De eerste twee vaccinaties hadden die werking en ik hoop dat de booster deze werking ook heeft. Ook bij de booster ging het om het Moderna vaccin, dus ik heb goede hoop.
15-12-2021 - Feestdagen
Vandaag een vermoeiende dag. Hoeslaken om matras gedaan. Was nog te zwaar en door geheugen nog verkeerd gedaan ook. Corona doet hele rare dingen met de mens.

Ondanks alle Coronaperikelen wil ik hier toch iedereen hele fijne kerstdagen wensen en een heel erg voorspoedig 2022. Hopelijk wordt dat een veel beter jaar dan 2021.
10-11-2021 - Deskundigenoordeel UWV
Eind september (sorry voor de late update) heb ik een deskundigenoordeel van het UWV gehad. De arbeidsdeskundige is van oordeel dat ik voldoende doe om tot een herstel te komen. Ook erkent de deskundige dat het handelen van de bedrijfsartsen een averechts effect op mijn herstel hebben. Ik voel me eindelijk erkend in mijn klachten.

Nadere informatie zal ik hier uit privacy-overwegingen niet delen.
06-09-2021 - Overweging
Steeds vaker lees ik verhalen van long-covid patiënten die al 100 behandelingen van de fysiotherapeut hebben gehad. En er niets aan hebben. Sterker nog: ze gaan verder achteruit, in plaats van vooruit.
Voor mij een bevestiging dat ik op mijn eigen manier (zelf trainen) op de goede weg ben en dat mijn keuze om niet naar een fysiotherapeut te gaan de juiste is geweest. Herstellen gaat steeds sneller, alleen de vermoeidheid wil nog steeds niet weg. Ik blijf bezig elke dag te lopen (dat gaat goed, maar voor mezelf nog niet snel genoeg) ik moet daarna wel een tijdje bijkomen. Ik heb hoop dat het weer goed komt, maar hoe lang het nog gaat duren? Geen idee, maar ik houd hoop.
Mijn werkgever meldt me nu aan bij een arts van het UWV, aangezien de bedrijfsarts alleen maar schade toebrengt. Het is ook op mijn verzoek dat ik nu naar het UWV kan. Hopelijk zal daar meer expertise zijn en zal men daar wel naar mij luisteren. We wachten het maar weer af, kan nog wel een week of 9 duren voor ik daar wat van hoor, aangezien ze het heel druk hebben.
27-08-2021 - Weer een terugval
Helaas kreeg ik vorige week bericht dat ik weer gebeld zou worden door de bedrijfsarts. Het leidde opnieuw tot een terugval. Werkgever heeft het daadwerkelijk telefoontje tegengehouden, maar helaas was het leed al weer geschied. Een werkelijk stompzinniger arts heb ik nog nooit meegemaakt. Dankzij de vaccinaties die ik heb gehad (tenminste, ik hoop dat het daaraan ligt), zijn de terugvallen minder ernstig dan eerst, maar vrolijk word ik er niet van. Nu moet ik weer opnieuw beginnen met opbouwen. En dat terwijl ik al zo ver was gevorderd. Ik heb het idee dat de bedrijfsarts het niet zo veel interesseert dat ik weer herstel, des te meer geld hij kan binnen harken.
14-08-2021 - Update
Eindelijk weer eens een update. Trouwe lezers hebben een fout op de site gezien, die ik maar niet opgelost kreeg. Gelukkig werkt nu alles weer.

Momenteel gaat het een stuk beter met mij. Ik word met rust gelaten door de bedrijfsarts en dat doet heel veel goed. Hopelijk houd ik die rust, dat is namelijk voor Long-Covid patiënten het meest belangrijke om te herstellen. Ik kan snookeren en biljarten. Wel met de nodige rust tussendoor, maar het gaat. De tweede vaccinatie heb ik inmiddels ook gehad en ik heb de vaccinaties ook in het bekende gele boekje laten zetten dat ik speciaal daarvoor heb aangeschaft. Al was het maar als aandenken voor de toekomst. Ik blijf ook het idee houden dat de vaccinaties mij helpen er bovenop te komen.
Concentratie- en geheugenverlies komt nog steeds voor, maar ik heb inmiddels geleerd dat te accepteren. Het is domweg niet anders. Hopelijk zal ook dat herstellen. Volgens de mensen die hersteld zijn van Long-Covid is dat wel zo, gezien de vele verhalen op Facebook. Wat ik ook veelvuldig lees, is dat bij veel mensen een bezoek aan de fysiotherapeut een averechtse werking heeft. Mensen worden constant door de grens gejaagd. Natuurlijk zijn er ook goede ervaringen, maar ik denk er verstandig aan te doen het risico niet te nemen na alle terugvallen die ik tot nu toe heb gehad.

Tot zover even deze update, er zal ongetwijfeld weer een nieuwe volgen. Blijf dit dagboek dus in de gaten houden.
24-05-2021 - Vaccinatie
Eindelijk was het dan zo ver. Gisteren kon ik mijn eerste vaccinatie halen. Nu maar hopen dat het helpt om van de klachten af te komen. Mijn arm is nog wel wat gevoelig, maar dat zal vanzelf wel weer over gaan verwacht ik.

10-05-2021 - Aandacht voor Long-Covid
Eindelijk begint de media wakker te worden. Er komt meer aandacht voor Long-Covid patiënten!
10-05-2021 Pointer (NPO 2, 22:20 uur)
12-05-2021 Op1 (NPO 1, 22:35 uur)
Let op: tijden onder voorbehoud!

Verder is vandaag bekend geworden dat na onderzoek is gebleken dat ongeveer 80% van de bedrijfsartsen niet weet hoe om te gaan met Long-Covid.
Acht op tien bedrijfsarten kunnen werknemer met long covid niet goed helpen
05-05-2021 - Rust helpt
Het is alweer een tijdje geleden dat ik hier wat heb geplaatst, dus nu maar even een update.

De rust die ik momenteel krijg doordat de bedrijfsartsen alleen nog met mijn huisarts mogen communiceren, lijkt te werken.
Ik heb vandaag vis gehaald van de markt. Nog wel moe, maar herstellen kost minder tijd dan in het begin. Ik ben dus hoopvol gestemd.
Dan de media. Het is me helaas niet gelukt om de media te halen, maar gelukkig heeft de media het inmiddels wel via een andere weg het probleem op televisie aangekaart. Hopelijk gaat het me helpen.
22-04-2021 - We gaan door!
Opnieuw uitstekend geslapen, nog wel met slaappil, maar toch...
Inmiddels heb ik contact gehad met een journaliste van RTV Oost. Die zocht ergens anders om, maar ze kan me mogelijk in contact brengen met de landelijke televisie. Het zou fantastisch zijn als het lukt. Ik doe dit niet alleen voor mezelf, maar vooral ook voor andere medeslachtoffers. En om aandacht te krijgen in politiek Den Haag, die de Wet Poortwachter heeft gemaakt, die verstrekkende gevolgen kan hebben voor slachtoffers van het Covid-19 virus.
Mijn herstel zal hierbij ook baat hebben, ik merk nu al het effect. Ik krijg er energie van. Ik kan nog niet de 100 meter hordenloop doen, maar er is een kleine verbetering. Hopelijk zet zich dat door. Ik ben in elk geval een stuk enthousiaster dan een paar dagen geleden :)
21-04-2021 - Media gezocht
Het klinkt misschien heel gek, maar ik wil mijn verhaal publiek maken. Ik ben nu dus bezig de media op te zoeken. Mijn verhaal moet bekend worden. Niet alleen voor mezelf, maar vooral om andere bedrijfsartsen bewust te maken met de uitwerking die hun handelen kan hebben. Ik weet inmiddels dat er meer mensen zijn die dezelfde problemen met bedrijfsartsen en andere hulpverleners ervaren. Hulpverleners die denken goed te doen, maar het tegenovergestelde bereiken. Ik heb er nu 3 gehad, die mij allemaal verder het moeras in dreven. Waarschijnlijk uit overtuiging dat hun handelen goed was. Eentje zei zelfs dat hij 100% zekerheid had dat zijn handelen mijn vermoeidheid snel zou laten verdwijnen. Als dat echt zo zou zijn, waarom heeft hij dan nog geen nobelprijs gekregen? Zelfs specialisten breken zich er nog het hoofd over...
De media zoeken dus. Werkt dat dan niet tegen mij, zodat de vermoeidheid en andere klachten nog erger worden? Ik denk zelf van niet. Ik denk zelfs dat ik er wel eens baat bij zou kunnen hebben. En ik help mogelijk ook anderen er mee, maar ik wil vooral bewustwording bij bedrijfsartsen.
Ja, ik weet het: bedrijfsartsen is er alles aan gelegen hun patiënten zo snel mogelijk weer aan het werk te krijgen. Maar als dat averechts werkt en 3 bedrijfsartsen achtereen maken exact dezelfde fout...
Daarom: mijn inzet om de media op te zoeken. Of het lukt weet ik niet, maar wie daarvoor tips heeft mag me mailen op hilbertvandijk@gmail.com
21-04-2021 - Positief...
Zojuist wakker geworden na bijna 12 uren te hebben geslapen. Ik ben in feeststemming nu. Ontzettend blij dat ik van die kwakzalvers bedrijfsartsen af ben. Hulde aan mijn werkgever, die ervoor gezorgd heeft dat ik nu de rust krijg die ik moet hebben. En nu verder met mijn herstel.
20-04-2021 - Toch weer lichtpuntje
Werkgever is vanavond geweest. Positief is dat hij nu weet (heb mijn dagboek voorgelezen) wat er allemaal speelt. En is nu bezig toch de bedrijfsarts bij me weg te halen. Die mag contact opnemen met mijn huisarts. Mijn huisarts zal leidend zijn in mijn behandeling, voor zover nodig. Wat ik nu eerst en vooral moet hebben is rust. En dan ga ik langzaam maar zeker weer aan mijn herstel werken. Geen fysio als ik die niet wil, of andere zaken. Ik weet zelf wat goed voor mij is en mijn huisarts staat achter me. Ik wil weer wat verder kunnen lopen dan 10 meter.
Voor de komende nacht toch nog maar een slaappil nemen en hopelijk kan ik dan weer eens goed slapen en de zorgen een beetje meer aan de kant zetten.
20-04-2021 - Hoe verder...
Zojuist huisarts thuis gehad. Die is flink geschrokken van mijn toestand. Hij wil dat bedrijfsarts uitsluitend via hem communiceert. Vanmiddag komt mijn werkgever, ik zal hem vragen dat te regelen. Ik heb inmiddels kalmeringstabletten en heb afgelopen nacht ongeveer anderhalf uur geslapen. Hopelijk gaat er nu eindelijk eens weer verbetering optreden.
19-04-2021 - Bijzonder zware domper
Een half uur te laat door de bedrijfsarts gebeld. Nummer 3 inmiddels. Of ik even naar Groningen kan komen. Hij heeft mijn dossier gelezen, ook deze site. Ik geloof er geen barst van. Mijn moeder heeft het gesprek overgenomen, ik ben op van de zenuwen en heb net de huisarts gebeld. Hoe denkt die gek dat ik naar Groningen kan komen met chronische vermoeidheid, concentratie- en geheugenproblemen, duizelingen en hoofdpijn? Dan jaagt hij me de dood in. Op de vraag of hij niet naar ons kon komen was het antwoord: nee, dat is onmogelijk.
Nu dokter gebeld voor kalmeringsmiddelen, ik ben zowat rijp voor een gesticht. Dit gaat van kwaad tot erger.
18-04-2021 - Nieuwe update
Het is alweer ruim een week geleden dat ik hier wat geplaatst heb, vandaar maar even een update.
Het begon er weer wat beter uit te zien, totdat ik een bericht kreeg dat de bedrijfsarts toch contact wil houden. Is wettelijk niet anders mogelijk. Gevolg: opnieuw slapelozen nachten. Afgelopen nacht zelfs maar 1 uur geslapen. Morgenochtend belt de kwakzalver weer (ik kan hem niet anders zien). Ben bang dat er weer een terugval zal volgen, maar ik ga hem wel keiharde eisen stellen. Zo wil ik absoluut niet van tevoren weten wanneer hij weer gaat bellen. Verder bepaal ik zelf hoe ik aan mijn herstel werk. Ik wil absoluut geen adviezen of commentaar, dat laat ik liever aan mijn huisarts en psycholoog over, die kennen mij tenminste. De bedrijfsarts weet niet eens wie ik ben...

Dan nog wat artikelen:
Herstelzorg voor coronapatiënten met ernstige klachten in basispakket
Na een jaar nog elke dag ziek: wat is het perspectief voor long covid patiënten?
De keuze is: honderden doden of een tiental
09-04-2021 - Verbetering
Het lijkt weer iets beter te gaan, in ieder geval met slapen. Inmiddels al 3 nachten achter elkaar aardig geslapen. De derde nacht zelfs zonder slaappil. Vanmorgen zelfs weer voorzichtig boodschappen kunnen doen. Daarna wel heel moe, dus in de avond het winkelwagentje maar terug gebracht. We gaan door en houden stand.
06-04-2021 - Het schiet niet echt op
Het schiet nog niet op met het herstel. Inmiddels weer 2 slapeloze nachten verder en nog steeds behoorlijk moe. Wat hebben die bedrijfsartsen een enorme schade aangericht. Ik hoef me daar nu geen zorgen meer om te maken, maar het blijft wel rondspoken. Heel erg jammer, want het heeft mijn herstel 4-5 maanden vertraagd. Ik moet van verder terug komen dan waar ik begon.
De problemen worden inmiddels wel onderkend. Nog niet door de politiek, want die hoor je er totaal niet over. Wel door Diederik Gommers, getuige dit artikel: IC arts Gommers bepleit poliklinieken langdurige klachten
02-04-2021 - We gaan door
Laat wakker vandaag. Eindelijk eens een keer goed geslapen. Straks naar buiten, krant weg brengen. Is een klein stukje lopen, maar ik denk dat het nog een hele onderneming gaat worden. We zien het vanzelf wel. Ik heb volop de tijd, dus daar zit het probleem niet. Ik vecht door!

Nog even een linkje naar een artikel dat ik zojuist kreeg doorgestuurd. Artikel staat in het Algemeen Dagblad: Moe, vergeetachtig, snel overprikkeld: RIVM start onderzoek naar Long Covid
01-04-2021 - Bijkomen
Ik ben wat positiever gestemd. Gisteren merkte ik al een hele lichte verbetering, de rust die ik krijg doet me goed.
Afgelopen nacht redelijk geslapen, alleen rond 05:00 uur ongeveer een uur wakker gelegen. Uitgerust ben ik niet, maar ik merk wel dat ik iets meer energie krijg. Hopelijk blijft het zo door gaan. Ik ben eindelijk weer wat hoopvoller.
31-03-2021 - Lichte verbetering
Gisteren ben ik gebeld door Simon de Haan, psycholoog. Hij heeft mijn hele verhaal aangehoord en dat doet heel erg goed. Het heeft in ieder geval dusdanig gewerkt, dat ik nu eindelijk eens een keer wat beter heb geslapen.
Energie heb ik nog niet, maar ik kan langzaam weer aan opbouwen gaan denken. Ik heb goede hoop dat zich dat doorzet en dat ik binnenkort ook weer eens in staat zal zijn naar buiten te gaan. Op dit moment moet ik daar nog niet aan denken, maar hopelijk lukt het volgende week weer. Ik begin dus weer wat hoopvoller te worden.
30-03-2021 - Weer wakker na een bijzonder zware dag
Gisteravond maar weer een slaappil genomen om te kunnen slapen. Ik ben om ongeveer 01:00 uur in slaap gevallen en was om 05:00 uur weer wakker. Uiteindelijk rond 08:30 uur weer in slaap gevallen om vervolgens om 11:15 weer wakker te worden. Ik heb dus veel slaap nodig, maar helaas lukt het nog steeds niet om in 1 keer door te slapen, ondanks gebruiken van slaappil. Hopelijk gaat dat nog beter worden.
De vermoeidheid is er nog steeds volop. Er is een minimale verbetering, maar naar buiten gaat helaas nog niet lukken. En dat met het mooie weer. Jammer, maar ik kijk vooruit. Achterom kijken is vrij zinloos en word ik ook niet beter van. Blij dat ik nu in ieder geval met rust word gelaten door de bedrijfsarts. Die heeft een enorme schade aangericht en dat blijf ik hem zeer kwalijk nemen. Vooral ook, omdat hij mij niet wou aanhoren en daarnaar wou handelen. Had hij dat maar gedaan, dan was ik nu al een stuk verder geweest met mijn herstel. Ik ben nu door zijn toedoen 2-3 maanden teruggeworpen.
Nu maar weer proberen op te bouwen. Zal weken gaan duren, afgaande op eerdere ervaringen.
29-03-2021 - Van het ene uiterste...
Ik kan weer een beetje positief zijn. Mijn werkgever is zojuist bij me geweest, nadat ik was ingestort. Hij heeft inmiddels contact gehad met de bedrijfsarts. Die gaat er nu tussenuit en we gaan nu via de huisarts (die me wel begrijpt) verder. Ik ga nu onder behandeling van een psycholoog. Die ken ik (helaas) nog van een vorige keer en ik heb daar het volste vertrouwen in. Hopelijk gaat me dat helpen.
Stapje voor stapje hoop ik dan weer vooruit te komen en kan ik misschien weer eens naar buiten. Momenteel kan ik dat helaas nog niet, maar ik krijg weer een beetje hoop.
29-03-2021 - Bijzonder zware domper
Bedrijfsarts komt niet maar gaat bellen. Ik wil hem hier thuis hebben. Zo niet, hoeft ie me ook niet te bellen en doe ik bij de politie aangifte van zware mishandeling.
29-03-2021 - Huisarts
Zojuist belde de huisarts hoe het met me ging en of de slaappillen werken.
Het antwoord is dus: nee. De eerste nacht met de nieuwe slaappillen heb ik ongeveer 3 uren geslapen, afgelopen nacht ongeveer 5 uren. Er zit dus een lichte verbetering in, maar nog veel te weinig.
Huisarts is heel blij dat de bedrijfsarts vanmiddag komt. Hij is ook benieuwd naar de afloop, maar hij vindt wel dat de bedrijfsarts mij rust moet gunnen. En dat doet de bedrijfsarts dus niet.
Uiteraard heb ik ook gevraagd of ik met enige spoed gevaccineerd zou kunnen worden. Het blijkt dat de huisarts vermoedelijk over 2 weken vaccins in huis krijgt, waarna hij met vaccineren kan beginnen. Hij wil proberen mij bij die vaccinatierondes te krijgen, maar kan het niet garanderen. Hij zal daartoe zo snel mogelijk contact met mij opnemen.
29-03-2021 - Heel erg klein lichtpuntje
Goed nieuws. De bedrijfsarts komt toch bij me thuis. Vanmiddag om drie uur is het zo ver. Hopelijk gaat het helpen hem te laten begrijpen dat de druk die hij uitoefent mij dieper en dieper het moeras in doet zakken.
Ik ben inmiddels verder het moeras in gezakt dan voor bemoeienis van de bedrijfsarts. Zijn handelen heeft heel duidelijk een averechts effect.

Afgelopen nacht krap 5 uren geslapen. Tijdens het wakker liggen informatie gevonden die me mogelijk wel kan helpen. Onderzoekers in het buitenland hebben een mogelijke oplossing: vaccineren. Het kan zijn dat er nog restvirus in mijn lichaam zit, die zorgen voor de blijvende klachten. Het vaccin zou deze resten mogelijk opruimen, waardoor ook de klachten zouden verdwijnen. Een paar links vind je hieronder.

RTL Nieuws: Mensen met langdurige coronaklachten voelen zich beter na vaccinatie
RTL Nieuws: Bijna jaar ziek door corona, patiënten wanhopig: 'Dit moet erkend worden'
28-03-2021 - Zondagochtend
Het is gelukkig zondag. Dat betekent dat het morgen maandag is, en ik dan weer verder kan met hulp zoeken. In het weekend mag je kennelijk geen problemen hebben.
Bij het wakker worden eerst maar eens geschoren. Een ware uitputtingsslag is dat. Het had mede tot gevolg dat ik ruim 6 minuten werk heb gehad om mijn sokken aan te trekken. Tja, wat wil je. Afgelopen nacht van tevoren een slaappil genomen. Van de sterkste soort, dat MOET helpen, zei de huisarts.
Helaas: rond 02:00 uur viel ik in slaap, om vervolgens om 05:30 weer wakker te worden (alle tijden nog in wintertijd). Rond 8:30 nog een keer in slaap gevallen, uurtje later alweer wakker.
De vermoeidheid is inmiddels vele malen erger dan aan het begin van mijn klachten. Onthouden van dingen wordt ook steeds lastiger. En dat allemaal door toedoen van 2 bedrijfsartsen. De derde heeft zich inmiddels aangekondigd.
27-03-2021 - Moedeloos
Ik heb besloten een dagboek bij te houden over mijn verloop. Een update tot nu toe.

Ik heb 2 weken in quarantaine doorgebracht. Dat lukte gelukkig goed, mijn moeder heeft flink geholpen en is gelukkig tot op heden niet besmet geraakt.
Na het inlichten van mijn werkgever, werd uiteraard ook de bedrijfsarts ingeschakeld. Ik zat intussen nog steeds met de reeds eerder genoemde klachten. Wel was ik regelmatig aan het lopen en het leek al iets beter te gaan. Echter: nog bij lange na niet genoeg.
De bedrijfsarts nam contact met me op volgens afspraak per brief aangekondigd. Het was een plezierig gesprek, waarbij ik mijn klachten uitvoerig heb uitgelegd. Ik wist toen zelf nog niet waar ik last van had. De arts zou later weer contact met me opnemen.
Volgens de brief die ik de dag erop kreeg, zou er na enkele weken weer worden gebeld door de arts. Ik had uiteraard mijn huisarts ook op de hoogte gesteld van de besmetting.
De bedrijfsarts belde weer (volgens afspraak). Ik zou naar de fysiotherapeut moeten. Uitgelegd dat ik al druk bezig was om weer conditie op te bouwen en daarom geen extra hulp nodig had. Ook met de redenering dat de GGD mij er heel duidelijk op had gewezen vooral niet te gaan overhaasten of overbelasten, daar het risico van een zware terugval enorm groot was. Ik heb dat ook uitgelegd aan de bedrijfsarts.
Die nacht sliep ik niet. Gewoon niet. Geen oog dicht gedaan, de hele nacht wakker gelegen. En ik merkte dat de vermoeidheid veel erger was geworden. Ik heb die dag niet kunnen lopen door vermoeidheid. Ook de volgende nachten waren drama, dus de huisarts ingeschakeld. Ik kreeg slaaptabletten, Temazepam. Helpen deed het niet.
Door pure vermoeidheid heb ik op een of andere manier toch iets van rust weten te vinden en ik begon zowaar weer wat te lopen. Stukje bij beetje. Eerst naar de visboer op de markt, ongeveer 15 minuten lopen, een afstand van 450 meter.


Het was een zware wandeling, op de terugweg heb ik een tijd op een bankje gezeten, omdat ik bang was anders niet meer thuis te kunnen komen. Het is gelukkig goed afgelopen.

Daarna krabbelde ik wat verder op en uiteindelijk wist ik zelfs de snackbar te bereiken. Dat was veel verder weg, maar liefst 850 meter. Bijna de dubbele afstand als naar de visboer dus.


Het was zwaar. Ik heb het rustig aan gedaan, maar ik heb het gehaald. En terug ook. Ik was heel erg blij.

Uiteraard had ik inmiddels wel mijn werkgever op de hoogte gesteld van mijn terugval. Mijn werkgever heeft het toen voor elkaar gekregen dat ik een andere bedrijfsarts kreeg. Een oudere man, met veel ervaring en heel rustig. Dat bleek ook bij het eerste telefoontje dat ik van hem kreeg. Het was een heel ontspannen gesprek en ik hield er een goed gevoel aan over.
Ik kon verder gaan met mijn herstel. En het ging goed. Ik merkte dat ik sneller begon te herstellen na een wandeling en ik was zo blij als een kind. Tot een week of zes na het eerste telefoontje, de bedrijfsarts opnieuw belde. En weer werd er gepushed. En daardoor kreeg ik opnieuw een terugval. En geen kleine ook. Ik raakte finaal over mijn toeren. Inmiddels andere slaappillen gekregen, zwaarder nog dan de eerste. Die moesten hoe dan ook werken volgens mijn huisarts.
Inderdaad: ik heb maar liefst 3 uurtjes geslapen. Veel te weinig. Het heeft als resultaat dat ik zo langzamerhand aan het eind van mijn latijn ben.

Natuurlijk heb ik niet stil gezeten en allemaal informatie gezocht over mijn ziekte. Ik heb nog steeds last van concentratieproblemen. Geheugenproblemen ook. Die zijn zelfs verergerd. Ik lijk steeds meer te vergeten, mede de reden dat ik hier alles ga opschrijven voor ik het vergeet. Tot overmaat van ramp gaat half april bedrijfsarts nummer 3 het overnemen. Het zal me alleen maar verder het moeras in duwen ben ik bang. Ik ben doodop, nergens meer zin in en ik zie al helemaal geen licht aan het eind van de inktzwarte tunnel. Ik wil hulp hebben, maar ik word aan alle kanten in de steek gelaten. Alleen mijn huisarts begrijpt wat ik doormaak. Hij kan alleen niets doen. De bedrijfsarts moet snappen wat ik heb en wat de remedie is. Namelijk: totaal geen druk uitoefenen of adviezen geven. Dat is funest voor mensen met chronische vermoeidheid.

In de Volkkrant heeft een artikel hierover gesataan. Dit artikel heeft ook nog in andere kranten gestaan. Het heeft nauwkeurig weer wat ik heb. Het geeft ook weer dat druk van buitenaf in Engeland sterk afgeraden wordt als behandeling. Het werkt averechts. De bedrijfsarts geeft aan dat hij regels moet volgen. Maar regels kunnen volgens mij nooit bedoeld zijn om patiënten verder de afgrond in te duwen.

Het artikel uit de Volkskrant vind je hier.
04-11-2020 - De test
Ik heb me laten testen op Covid-19. Aanleiding was dat ik aan het werk was in Amsterdam en merkte dat het eten niet smaakte. Het was net of ik klei zat te eten. Ook mijn neus liet het afweten: ik rook ook niks meer. Kortom: ik was geur en smaak kwijt. Symptomen die horen bij het Coronavirus. Ik heb gelijk eind van de middag een afspraak gemaakt om me te laten testen. Het resultaat?


Hm... Vervelend, maar was helaas te verwachten, gezien de symptomen. Dus in quarantaine.
Ik merkte dat ik ook last kreeg van hoofdpijn, concentratie- en geheugenproblemen en vermoeidheid. Het hoorde er allemaal bij en zou vanzelf weer over gaan. Tenminste: dat werd door iedereen verteld. De GGD gaf me nog mee dat ik me vooral niet moest inspannen, gezien de vermoeidheid. Om een terugval te voorkomen. Dat doen we dus maar. Uiteraard werd ook de werkgever door mij ingelicht.